#25n no votis retallades

Després de la multitudinària manifestació de l’11 de Setembre, en la qual més d’un milió de persones van sortir al carrer per (si fem cas a la pancarta de capçalera, “Catalunya, nou estat d’Europa”) demanar una Catalunya independent de l’estat Español, Artur Mas s’ha vist amb confiança per convocar comicis el proper 25 de Novembre, malgrat la incertesa que deixen les enquestes.

Tot i aquesta incertesa, ens sorprèn que tanta gent pateixi una espècie d’amnèsia transitòria selectiva i no recordi que el govern de Convergència i Unió és l’autor d’una quantitat de retallades alarmant (solament heu de mirar posts anteriors d’aquest blog) fins i tot abans que aquests anessin imposats pel Partit Popular, obeint ordres del Deutsche Bank. D’altra banda, hem de recordar als amnèsics els múltiples casos en els quals s’ha relacionat a CIU amb foscos negocis privats.

Gràcies al treball de investigció a càrrec de la revista gratuïta Cafè amb Llet o les denúncies a càrrec de la Cup de Reus o iniciatives ciutadanes com la denúncia de la Pars, s’han anat decubrint casos de corrupció en la Sanitat Catalana. Però no oblidem que els vincles de Convergència amb negocis del sector privat vénen des de lluny i és en el que ens anem a centrar en aquest article.

Ens remuntem a la fi de la dècada dels cinquanta, principis dels seixanta, amb el naixement de Banca Catalana. La circumstància que l’impulsor del banc, Jordi Pujol, fora també el líder d’un partit nacionalista i president de la Generalitat de Catalunya, va fer que la crisi del banc tingués unes repercussions molt més greus. Els 340.000 milions en ajudes públiques per redreçar el seu rumb va armar una gran revolada i el Govern va enviar el cas al fiscal perquè investigués possibles responsabilitats. Al maig de 1984 va transcendir la querella redactada pels fiscals contra 25 ex administradors del banc, entre els quals figurava Jordi Pujol, pels presumptes delictes de falsedat i apropiació indeguda. Finalment Pujol va resultar exonerat de totes les acusacions.

Durant la decada dels noranta i fins a l’arribada al Govern del Tripartit, l’empresa de jardineria de l’esposa de Jordi Pujol, Hidroplant, va aconseguir nombrosos contractes per a la cura de jardins públics en circumstàncies gens clares.

La relació de CDC amb el holding Inverama, que té la concessió dels tres Casinos que hi ha actualment a Catalunya són ja conegudes i les resumim amb unes declaracions que va fer el jutge que va investigar el cas, afirmant que va constatar finançament irregular de CDC, però que no va investigar més per “prudència”. Prop de 3.000 milions de pessetes van ser desviats irregularment dels fons de la societat (Inverama) i presumptament 1.000 d’ells van anar a parar a Convergència Democràtica (CDC) o a empreses afins al partit per mitjà de dos homes de l’aparell financer d’aquest. El presumpte desviament es va realitzar entre els anys 1986 i 1987 i va ser denunciat per l’ex director financer, Jaime Sentis, que es va querellar contra el president de Inverama, Artur Suqué.

Una vegada més la família Pujol es va veure esquitxada per la polèmica estreta relació entre els seus negocis privats i la Generalitat i l’ús dels diners públics en benefici dels seus interessos privats. En aquest cas el seu fill Josep Pujol Ferrusola i l’empresa Europraxis. Un informe presentat per la Sindicatura de Comptes assenyalava múltiples irregularitats en la contractació pública amb l’empresa del fill de Jordi Pujol. El mateix informe també detallava pràctiques com el fraccionament de contractes per eludir l’obligada publicitat; factures amb data anterior a la pròpia autorització de la despesa, i fins i tot la impossibilitat de consultar contractes a causa de la destrucció dels mateixos sense que hagués transcorregut el termini legal per fer-ho.

Ja més recent i possiblement recordat pels amnèsics, és el cas Palau. Al juliol del 2009 es va destapar un complex embull de relacions de les tres entitats que gestionen el Palau de la Música amb empreses privades. A més, apunta a un presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la seva fundació, Catdem i altres empreses. Avui queden multitud d’interrogants per resoldre. Aquest mateix mes d’Octubre el jutge ha cridat a declarar com imputat a Marc Puig, exsecretari de Comunicació del Govern català en l’època de Jordi Pujol, i actual director de Comunicació i Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, davant les sospites que la seva empresa va servir per desviar fons del Palau en favor de (CDC). Puig era l’administrador de l’empresa de publicitat Emocional Base quan van ocórrer els fets, en 2006. Segons l’informe d’Hisenda que ha derivat en la seva imputació, l’empresa va facturar gairebé 60.000 euros al Palau per treballs dubtosos.

I l’últim dels casos coneguts de corrupció per part de CIU (deixant sanitat de banda) és la trama ideada per manipular concursos públics i així adjudicar-se estacions d’ITV, aconseguir subvencions i forçar canvis legislatius per fer caixa en el sector de l’energia. Hisenda relaciona a un altre dels plançons de Jordi Pujol, Oriol Pujol, al que considera col·laborador necessari de la xarxa.

Com dèiem al principi, aquest post no té una altra intenció que la de recordar a la gent de memòria fràgil els casos que vinculen al partit d’Artur Mes amb casos de corrupció. Recordar-los també que l’ara “independentista” Artur Mes fa ben poc va pactar amb Zapatero una rebaixa de l’Estatut mentre el Tripartit lluitava per defensar un molt més ambiciós. Recordar-los que el #25N no solament es vota independència. Que servirà aconseguir la tan anhelada sobirania per cedir-la-hi directament a la Troica, sense la intermediària Espanya? S’ha de votar contra la corrupció, contra les retallades, contra les privatitzacions, contra la destrossa interessada de serveis públics. En definitiva contra el Neoliberalisme.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s